Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML+CSS] IE + Float + Height = tajemniczy margines
Luciano
post 6.06.2007, 11:29:10
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich,

Natrafilem dzisiaj na bardzo dziwaczny problem. Stworzylem bardzo prosty kod HTML z wpisanymi CSSami

1. <div style="float:left;height:500px;background-color:yellow;width:100px;margin-right:0px;">xxxxxx</div>
  2. <div style="background-color:red;">111</div>
  3. <div style="background-color:blue;height:30px;margin-left:100px;">222</div>
  4. <div style="background-color:green;">333</div>
  5. </body>
  6. </html>

Jest sobie kolumna z lewej storny na wysokosc 500px a do niej przylegaja od prawej 3 wiersze z tlem w roznych kolorach. Srodkowy wiersz ma na sztywno ustawiona wysokosc. Okazuje sie ze jesli zdazy sie sytuacja ze jedna warstwa przylaga do drugiej i w warstwie przylegajacej ustawi sie parametr height IE robi cos czego nie rozumiem i nie potrafie obejsc a mianowicie tworzy przerwe miedzy przylegajacymi do siebie warstwami.. tak jakbym procz height dal jeszcze margin-left:2px;. Kazda przegladarka interpretuje to poprawnie ale nie IE. Czy spotkal sie ktos z podobnym problemem? Ja kompletnie zglupialem i nie wiem jak to obejsc.

Zamieszczam jeszcze print screena z w/w kodem w IE
http://img291.imageshack.us/my.php?image=glupiie2dc6.jpg

Pozdrawiam.

ps. kod celowo uproszczony, nawet gdy strona poprawnie sie waliduje mam ten sam efekt

Ten post edytował Luciano 6.06.2007, 11:35:35

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:26