![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam 2 żłobkowe wręcz pytanka odnoście postgresa.
1. Jeżeli chcę skopiować tabele np z Accessa czy Excela do bazy postgresa, to eksportuje je z plików źródłowych jako txt. z jaką opcją rozdzielenia komórek (tabulator, średnik, przecinek [wydaje mi sie że to ostatnie?]). Potem używam komendy COPY kraj FROM 'c:\pszemo\bazy_z_turzycy\backup\kraj.txt'; na co dostaje odpowiedź: WARNING: nonstandard use of escape in a string literal LINE1: copy kraj from 'C^:\kraj.txt' HINT: Use the escape string syntax for escape, e.g., E'\r\n' ERROR: could not open file "C:kraj.txt" for reading: No such file or directory podobnie jest gdy plik tekstowy mam w katalogu głównym. Wydaje mi sie że to nie jest kwestia sformułowania komendy bo próbowałem bardzo wielu wariantów. Gdzie więc może tkwić błąd, lub po prostu: jak to zrobić? 2. Jaka jest celowość zakładania nowego usera, co jest wymagane np, jeżeli chce wyekspotrować baze accessa do postgresa? Z góry dzięki za odpowiedź. Zdrówka ------------------------- poprawiłem temat dobrym zwyczajem [tag] umieszczamy na początku ~Cienki1980 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:49 |