Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Mało kodożerny sposób na index.php?id=X - jak ?
kiler129

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A wiec mam dylemat natury takiej że nie wiem jak bezpiecznie includować przez get dry.gif Widziałem już sporo stron na ktorych było index.php?id=plik.php - aż się prosi o skasowanie strony tongue.gif
Ale do zeczy, mianowicie teraz mam podobny problem, jak to zrobic ale bezpiecznie i tak aby nie zajmowało 3 cyfrowej liczby linijek kody laugh.gif
Najproście ro chyba tak:

1. <?php
  2. $id = $_GET['id'];
  3.  
  4. if($id == 1)
  5. {
  6. include 'plik1.php';
  7. }
  8.  
  9. if($id == 2)
  10. {
  11. include 'plik2.php';
  12. }
  13.  
  14. if($id == 3)
  15. {
  16. include 'plik1.php';
  17. }
  18. ?>

Ale w takim układzie spooro lini kodu przybędzie a co za tym idzie szybkość spadnie i przy sporej liczbie odwiedzających może być już kiepsko - przykładem jest np. seriws elektroda.pl który w godzinach szcytu potrafi miec czas wykonani skryptu ponad 30 sekund !
Drugim mankamentem tego kodu jest że tutaj trudno sprawdzić czy taki id istnieje, nie chce dopuścić do sytłacji gdzie użytkownik z powodu braku pliku dostaje całą stronę błędów ....

Pomyślałem że można też tak:

1. <?php
  2. $id = $_GET['id'];
  3. $plik = ./$id;
  4.  
  5.  
  6. if (is_readable($plik)) 
  7. {
  8.  include $plik.'.php';
  9. } 
  10. else 
  11. {
  12.  echo 'Dokument o podanym ID nie istanieje ! Jeśli zaprowadził Cie tutaj któryś z linków na stronie skontaktuj się z administratorem.';
  13. }
  14. ?>

Tylko teraz czy ten sposób jest naprawde bezpieczny ? No niby jest ./ ale jakoś ja mam talent do pisania skryptów które łątwo wykrzaczyć tongue.gif

p.s. Powyższych kodów nie sprawdzałem ale powinny działać.

*/*/*/*EDIT*\*\*\*
Drugi kod był błedny tongue.gif I już umiem go shackowac tongue.gif Wystarczyło napisać index.php?id=index i pokazywał sie index.php.
Aż starch pomyśleć => index.php?id=../../pwd tongue.gif
Ale dobra mnijsza o to, poprawiłem go i wygląda tak:

1. <?
  2. $id = $_GET['id'];
  3. $plik = './doc_'.$id.'.php';
  4.  
  5.  
  6. if (is_readable($plik)) 
  7. {
  8.  include $plik;
  9. } 
  10. else 
  11. {
  12.  echo 'Dokument o podanym ID nie istanieje ! Jeśli zaprowadził Cie tutaj któryś z linków na stronie skontaktuj się z administratorem.';
  13. }
  14. ?>

Więc teraz nie da się jako id podać index bo nie ma czegos takeigo jak doc_index.php, pilnowac tylko trzeba żeby żaden dokument php nie miał nazwy zaczynającej się na doc_.
Czy teraz skrypt jest bezpieczy ?

Ten post edytował kiler129 21.03.2007, 13:22:21

--------------------
flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 00:07