![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiec mam dylemat natury takiej że nie wiem jak bezpiecznie includować przez get
![]() ![]() Ale do zeczy, mianowicie teraz mam podobny problem, jak to zrobic ale bezpiecznie i tak aby nie zajmowało 3 cyfrowej liczby linijek kody ![]() Najproście ro chyba tak:
Ale w takim układzie spooro lini kodu przybędzie a co za tym idzie szybkość spadnie i przy sporej liczbie odwiedzających może być już kiepsko - przykładem jest np. seriws elektroda.pl który w godzinach szcytu potrafi miec czas wykonani skryptu ponad 30 sekund ! Drugim mankamentem tego kodu jest że tutaj trudno sprawdzić czy taki id istnieje, nie chce dopuścić do sytłacji gdzie użytkownik z powodu braku pliku dostaje całą stronę błędów .... Pomyślałem że można też tak:
Tylko teraz czy ten sposób jest naprawde bezpieczny ? No niby jest ./ ale jakoś ja mam talent do pisania skryptów które łątwo wykrzaczyć ![]() p.s. Powyższych kodów nie sprawdzałem ale powinny działać. */*/*/*EDIT*\*\*\* Drugi kod był błedny ![]() ![]() Aż starch pomyśleć => index.php?id=../../pwd ![]() Ale dobra mnijsza o to, poprawiłem go i wygląda tak:
Więc teraz nie da się jako id podać index bo nie ma czegos takeigo jak doc_index.php, pilnowac tylko trzeba żeby żaden dokument php nie miał nazwy zaczynającej się na doc_. Czy teraz skrypt jest bezpieczy ? Ten post edytował kiler129 21.03.2007, 13:22:21 -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 00:07 |