Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Sterowanie Hardwearm przez PHP., Czy istnieje sposób na odczytanie i wysłanie danych na sprzęt? COM1 CO
l3gion

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Zajmuję sie programowaniem w PHP już od kilku lat, napisałem nawet niegłupią stronę internetową i moge się uważać za średniozaawansowanego programistę samouka, ale ostatnio zaświtał mi w głowie pewien pomysł. Przeczytałem w internecie, na stronie o elektronice stary artykuł, w którym przy pomocy języka QBasic i pewnemu modułowi elektronicznemu ( mniejsza o jego szczegóły ) podłączonemu do portu szeregowego COM można było włanczać i wyłanczać diody LED na tymże urządzeniu.
Moje pytanie jest następujące:
Czy istnieją w PHP funkcje zarządzające portami i adresami komputera. Mam konkretnie na myśli obsługę wejść i wyjść z wspomnianego szeregowego portu COM ewentualnie LTP a najlepiej USB. Chodzi mi o zywkłe odczytanie i wysłanie bitów przekazywanych Z urządzenia i DO urządzenia. Wiem, że PHP to jezyk głónie komunikacji internetowej i służy głównie obsłudze sieci, lecz z postępująym jego rozwojem można by np przez strone www zapalić światło w pokoju ;) (oczywiście z odpowiednią przejściówką elektroniczną).
Przeszukałem sieć, ale nieznalazłem takiego rozwiązania. Byćmoże było by to możliwe poprzez funkcje Direct Input/outpul z PECL'a, ale niewiem jak to zrobić. Byćmoże istnieje biblioteka PHP mogąca zrobić coś takiego?
Jeżeli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie lub zna informację mogącą mi w tym pomóc prosze o odpowiedź.
P.S. Zapomniałem dodać, że pracuję na Windowsie XP :/ i najchętniej widział bym rozwiązanie na tą platformę. Z linuxa jestem zielony. Ale jeżeli ktoś zna rozwiązanie na zadane pytanie tylko w linuksie to też prosze o opis i co najwyżej DOKŁADNIEJSZY opis :). Dziękuję.

Ten post edytował l3gion 25.02.2007, 21:03:55
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:53