Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> php <-> db - baza danych jest blokowana na czas nawiązania połączenia - mit?
xamil

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym rozwiać moje wątpliwości co do pewnego tematu. Mianowicie chciałbym się dowiedzieć jak to jest ze skryptami php nawiązującymi połączenie z bazą danych i wykonującą szereg zapytań. Dajmy na to mamy taki o to kod:

1. <?php
  2. $result=mysql_query("SELECT COUNT(*) clients_count FROM clients;", $connection);
  3. $row=mysql_fetch_assoc($result);
  4. echo $row['clients_count'];
  5. mysql_query("SELECT COUNT(*) clients_count FROM clients;", $connection);
  6. echo $row['clients_count'];
  7. ?>

Czy jest szansa aby pierwszy zwrócony wynik różnił się od drugiego? Innymi słowy czy pomiędzy wykonywane zapytania do bazy danych przez skrypt php mogą wbić się inne zapytania wykonywane np. przez inny skypt? Czy może się zdażyć tak, że podlicze sobie rekordy i wyjdzie mi powiedzmy 30 a gdy spróbuje wykonać na nich jakąś operacje to może mi sypnąć błędem bo np. inny skrypt je w tym czasie usunął?

Do tej pory myślałem, że tak to nie działa. Ktoś mi tam kiedyś mówił, że jest to nie możliwe bo baza jest blokowana na czas połączenia ale dziś przy okazji dokształcania się czytam sobie o pdo i natrafiłem na funkcję "PDO->beginTransaction()", "PDO->commit()" i
"PDO->rollBack()" które o ile dobrze zrozumiałem mają właśnie służyć blokowaniu takiej możliwości (no i jeszcze dodaje możliwoś cofnięcia zmian). Może jednak się mylę.

Bardzo proszę o odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości jak to faktycznie działa.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:27