Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Własny system tagów vs php, Lepiej parsować szablon czy zostawić to php?
PdM

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Po lekturze dokumentacji ZENDa i Code Igniter nabrałem wątpliwości co do idei własnego systemu szablonów w widoku. Smarty, phpBB i inne posiadają własne systemy tagów wstawianych w kod HTMLowy by je później pozamieniać na zmienne lub przeprowadzać dalsze operacje. Nie rozumiem tylko, jaki jest sens tego wszystkiego, gdy sam silnik php daje takie możliwości.
Oba frameworki, z którymi się zapoznałem w ostatnim czasie stosują w widoku szablon jako obiekt, który przyjmie zmienne z ich wartościami, a następnie za pomocą kodu php wyświetli te zmienne w odpowiednich miejscach.
Dla mnie logiczniejsze jest wyjście drugie - zapewnia nam te same możliwości (jeśli nie więcej!) co plik z własnym zestawem tagów, nie wymaga uczenia się nowego systemu szablonów. Odpada czas potrzebny na parsowanie szablonu przez nasz skrypt, no i co znacznie ułatwia pracę - większość narzędzi łatwo rozpoznaje php i chociażby samodzielnie podświetla składnię. Gdy otworzymy w przeglądarce szablon smarty'ego albo OPT naszym oczom ukaże się dokument z dużą ilością niezrozumiałych fraz objętych w klamry. Gdy otworzymy szablon z Zenda, do przeglądarki nie dotrze nic, co było objęte w <? ?>.
Rozumiem, że stosując systemy szablonów w wersji Smarty lub podobnej, odbieramy sporo narzędzi twórcy szablonu, by ten nie powyczyniał tam cudów. Tylko po co, kiedy sami jesteśmy najczęściej twórcami szablonów?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.12.2025 - 09:32