![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2003 Skąd: Mysłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem
![]() - wyrazenie z trzema przecinkami (licząc od poczatku wyrażenia) - przypominam ze przecinek to znak rozdzielajacy - czyli na przykład "alamakota,akot,maaids,lalala" natomiast nie pobierze alamakota,akot,maaids,lalala,tralala Przecinek nigdy nie występuje na początku ani na końcu wyrażenia. I jeszcze jedno: podaję pierwszy człon wyrażenia i chcę znaleźć rekordy które zawierają ten człon oraz na przykład jeszcze jeden przecinek i ciąg znaków do następnego przecinka. Czyli: $człon="alamakota"; ma znaleźć alamakota,ipsa natomiast alamakota,ipsa,ipapuzkinierozlaczki odpada. Oczywiście czytałem dokumentację MySQL tylko że nie potrafię tego zastosować w praktyce. Pomoże również przykład użyca jakiegokolwiek wyrażenia regularnego w SQL, jeżeli moje żądania są zbyt wygórowane ![]() Coś takiego: Kod like '".$pierwszyczlon."__' odpada.
Chodzi mi o kod w SQL'u, w php potrafię sobie z tym poradzić, ale takie rozwiązanie niebałdzo mi się podoba. Dla leniwych, w manualu dodatek "G MySQL Regular Expressions" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 18:45 |