Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> System uprawnień / priorytety
QN_fan

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zastanawiam się jak rozwiązać priorytety w systemie uprawnień.

Myślę w ten sposób, każdy moduł ma swoją tabelę z uprawnieniami dla poszczególnych użytkowników / grup (w jednej). W ten sposób żeby wszystko mogło działać niezależnie i teraz możemy nadawać uprawnienia bezpośrednio dla użytkownika lub dla grupy, z tym że uprawnienia użytkownika mają największy priorytet, to znaczy przysłaniają uprawnienia grupy - chociaż nie wiem czy to dobre wyjście. Teraz tylko zastanawiam się jak rozwiązać sytuację gdy użytkownik należy do kilku grup o różnych uprawnieniach. Czy w pliku konfiguracyjnym modułów określić w jaki sposób mają być nadpisywane? Może tak da się też rozwiązać ewentualną sytuację nadpisywania uprawnień użytkownika przez uprawnienia grupy... przykładowo gdy z normalnego redaktora newsów który do tej pory mógł dodawać newsy i edytować tylko swoje robimy moderatora dodając go do odpowiedniej grupy chcielibyśmy nadpisać uprawnienia użytkownika. Tutaj kolejne pytanie, lepiej je nadpisać czy tylko przysłonić podczas ładowania?

Nie mam na myślę prostych uprawnień typu: admin - może wszystko i użytkownik - może to co inni; myślę o bardziej szczegółowych.

Macie jakieś pomysły?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 20:38