Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php/COM] Component Object Model + API
woolkan

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

mam bardzo nietypowy problem. Potrzebuje napisać aplikacje w php która będzie wykożystywać API zainstalowane na systemie windosowym. Do API mam dostęp przez COM (Component Object Model). Wiem że w php COM jest dostępny tylko dla wersji Windosowych więc postawiłem sobie pod XP serwer IIS oraz PHPv5.1.6.

Problem jest tego typu: jak dostać się do dostarczonego API? w necie nic nie znalazłem co mogłoby mnie naprowadzić jak używać COM w php i prawdę mówiąc nie mam zielonego pojęcia jak uruchomić to API z php sad.gif w manualu php też niewiele pisze:(

Plik PDF z dokumentacją znajduje się pod tym adresem: plik pdf.

API dotyczy platformy inwestycyjnej o której możesz poczytać na tej stronie: http://cms-forex.com/, dodatkowo możesz załozyć konto demo które będzie potrzebne do testowania API. Sama platforma oraz API dla tej platformy jest dostępne na stronie http://vtsystems.com/en/products/.

I teraz smile.gif po zainstalowaniu platformy (VT Trader) na dysku a następnie API (VT Trader API) możesz mieć dostęp do swojego konta inwestycyjnego poprzez inne oprogramowania niżeli VT Trader (to chyba oczywiste). W katalogu gdzie instaluje się API są dostępne przykłady dla różnych języków programowania takich jak VB, C#, PERL, JAVA oraz pliki excelowskie z makrami pisanymi w VB dla excela. Brak przykładu dla php smile.gif ;P
Moim zadaniem jest napisanie aplikacji która będzie umożliwiała połączenie się z serwerami platformy (dla demo serwera adres: vtdemo.fxserver.com) a następnie pobranie informacji o stanie konta (czyli otwarte pozycje stan konta etc.) oraz sprawdzenie aktualnych notowań. W sumie całość będzie podobna do przykładowego pliku excelowego z katalogu z API. Cała aplikacja ma chodzić na serwerze z systemem Windows XP (najpierw a później będzie migracja na win2k3) a dostęp musi być poprzez WWW.

Defakto całość nie wydaje się jakoś szczególnie trudna zwarzywszy że API dostarcza gotowych funkcji które mają zwracać z serwera odpowiednie dane więc moja praca będzie się ograniczać do obrobienia i wyświetlenia danych wyjściowych i tyle.
Najtrudniejszą rzeczą w chwili obecnej jest połączenie się poprzez API. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z COM i dlatego to dla mnie jest nie do przejścia w chwili obecnej sad.gif
Co prawda mógłbym napisać w jakimś języku programowania lecz niestety c++ znam słabo a za jave dopiero się zabrałem więc inne języki poza php odpadają.

Z góry wielkie dzięki wszystkim za ewentualną pomoc,
woolkan smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:54