![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Witam
Właśnie doszedłem do takiego etapu w tworzeniu frameworka, że bez pomocy z zewnątrz się nie obejdzie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Napisałem klasę do obsługi danych pobieranych z zewnętrznego źródła danych (baza danych, xml, plik tekstowy, itd). Mam jednak problem - co będzie bardziej wydajne. Dla przykładu: Mam w tabeli 10 000 wierszy. By móc zastosować sortowanie lub stronicoanie na stronie muszę "przemielić" całą tabelę, co znacznie obciąża serwer. Z drugiej strony, jeśli wyciągnę wszystko z bazy i zapiszę do tablicy, wówczas będzie to zajmować mnóstwo zasobów. Ponadto sortowanie tak dużej tablicy, też zajmie sporo czasu. Jak to ugryźć? Co jest bardziej wydajne - sortowanie po stronie bazy danych, czy tablicy w php? Stronicowanie przy użyciu "limit" (MySQL, PostgreSQL) czy też wyciąganie danych z ogromnej tablicy? Ten post edytował batman 19.09.2006, 02:00:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:22 |