![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ostatnio zaczełem pisać autoryzacje dla frameworka bardzo podobną do tej którą napisał Ludvik, bo moim zdaniem lepszej nie ma ![]() Struktura tabel wygląda tak: users - (id, name, password): przechowuje dane o użytkownikach user_groups(id, uid, gid): przechowuje przynależność danego użytkownika (uid, tabela users) do danej grupy z uprawnieniami (gid, tabela groups) roles - (id, name): nazwa pojedyńczej roli groups - (id, name): nazwy istniejących grup group_roles(id, rid, gid): przechowuje role (rid, tabela roles) przypisane grupą(gid, tabela groups) (tylko identifikatory) No i teraz chciałem pobrać dane konkretnego użytkownika z bazy, hasło, nick i role. Czyli musze pobrać hasło, nick następnie odczytać jego przynależność do danej grupy i potem odczytać wszystkie role przypisane tej grupie. Zrobiłem takie coś:
Ale to nie jest poprawne bo wyskakują mi nieodpowiednie role :/ Najlepiej jak zapytanie będzie bardzo wydajne. Pozdrawiam Apo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:25 |