Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Problem z pear install, Brak pamięci
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, nie wiem czy to dobry dział - ale ten tamat pasuje w zasadzie wszedzie i nigdzie.

Mam problem z instalacją pakietów pear. Np. Próbowałem zainstalować phpDocumentor

sudo pear install phpDocumentor

Wszystko idzie ładnie pobiera się itd. Przy instalacji wyskakuje jednak komunikat:

Cytat
Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 8192 bytes) in /usr/share/php/PEAR/Installer.php on line 514

Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 16 bytes) in /usr/share/php/System.php on line 131

Jak widzę jest to problem braku pamięci. Tylko nie wiem co ustawić, aby tej pamięci przydzielić więcej...
Uzywam Ubuntu 6.0.6 - php + apache 2 - wszystko z paczki - instalator pear też mam z paczki.

Będę wdzięczny za pomoc.

//edit
Znalazłem rozwiązanie problemu. Problem oczywiście polegał na braku pamięci - niestety pear nie respektuje ustawień php.ini - zwiększenie pamięci nic więc tutaj nie daje... Nie wiem jak to jest możliwe, ale tak jest. (restartowałem serwer po zmianie, żeby nie było (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ).

Rozwiązanie jakie udało mi się pomyślnie przeprowadzić to zmiana pliku pearcmd.php - na początku trzeba dodać
  1. <?php
  2. ini_set('memory_limit', '25M')
  3. ?>
- zwiększy to dostępną pamięć dla skryptu i wszystko gra.

Ten post edytował athabus 23.08.2006, 12:32:39
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie
- athabus   Problem z pear install   23.08.2006, 11:27:12

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:31