Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Leniwa konkretyzacja
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam problem z leniwą konkretyzacją (czyli opóźnioną inicjacją niektórych cech obiektów).

Sprawa wygląda tak, że mam kolekcję obiektów -> dajmy na to książek. Kolekcja na początku inicjuje książki -> ale tylko autorów i tytuł ->spis rozdziałów chciałbym aby był inicjowany z "opóźnieniem" - tylko wtedy, kiedy będzie potrzebny.

Generalnie wszystko jest proste jeśli rozważamy to z perspektywy jednej książki -> wystarczy stworzyć obiekt, i przy próbie wywołania metody ksiazka->podajRozdzialy - odczytujemy je z bazy i inicjujemy liste rozdzialow.

Ja natomiast potrzebuję sposobu, aby w razie próby odczytania spisu treści jednej książki, automatycznie odczytać spisy treści pozostałych książek znajdujących się w kolekcji.

Na początku myślałem, że będzi to proste, ale okazuje się, że utknąłem w tym punkcie. Myślałem o wykorzystaniu wzorca obserwatora -> ale tu pojawia się problem, bo każda ksiażka musiałaby mieć referencję do kolekcji książek - co spowoduje zapętlenie -> książka jest elementem kolekcji i jednocześnie kolekcja jest elementem książki... Przyznam się szczerze, że nie próbowałem zapisać kodu tego rozwiązania, więc nie mam 100% pewności, że to by nie działało, ale chyb nie będzie działac...

Czy jest jakiś wzorzecz/ metoda, którą mógłbym wykorzystać do obejścia tego problemu.

Dodam, że jest to dla mnie bardzo ważne, gdyż przykiład jest uproszczeniem, w moim przypadku, gdyby udało mi się rozwiazać ten problem zaoszczędzę dużo pracy bazie danych.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 11:23