Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> wyjatki - problem
Rafiki

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Stworzylem plik extends w ktorym mam:

1. <?php
  2. class system_Exception extends Exception {
  3. }
  4. ?>

nic wielkiego ...

Procz tego mam klase do obslugi mysqla, z cacheowaniem i inne 'gadzety'. W klasie tej w niektorych miejscach generowane sa wyjatki min w konstruktorze ktory ma za zadanie wywolanie polaczenia z baza, gdy polaczenie sie nie powiedzie generowany jest wyjatek w taki sposob:

1. <?php
  2. throw new system_Exception('Błąd w nawiązaniu połączenia z bazą danych - ' . mysqli_connect_error($this -> connect) . ' - ' . mysqli_connect_errno($this -> connect));
  3. ?>

Niby wszystko ok... teraz mam index.php

1. <?php
  2. include_once('config.php');
  3. include_once('libs/exceptions.class.php');
  4. include_once('libs/sql.class.php');
  5.  
  6. try
  7. {
  8. $sql = & new sql('localhostaaa', 'user', 'password', 'dbname');
  9. } catch (Exception $Ex) {
  10. include($site['dir'] . 'templates/' . $site['template'] . '/Exception.php');
  11. } catch (system_Exception $sys_Ex) {
  12. include($site['dir'] . 'templates/' . $site['template'] . '/system_Exception.php');
  13. }
  14. ?>

Dane przy wywolaniu klasy sa specjalnie zle podane aby zostal wychwycony wyjatek... ale wyjatek przechwyca catch z Exception a nie z system_Exception mimo ze w klasie do obslugi sql wywolywalem system_Exceptions.

System Exceptions ma sie roznic tym od zwyklego wyjatku ze ma wywalac bledy w 'jadrze' systemu na surowo na bialym tle z dokladnym opisem, linia bledu itd itd... zas zwykly wyjatek ma wyswietlac sam opis ktory ma sie wyswietlac w jakiejs okreslonej szacie graficznej strony, ale niestety nie dziala gdyz system_Exceptions pokazuje sie tak jak powinien sie pokazywac zwykly Exceptions ( bynajmiej tak mi sie wydaje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Prosze o pomoc i z gory dziekuje.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:08