|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Pisza na swoje potrzeby małego frameworka (jest to mój pierwszy projekt tego typu, wczesniej tylko jakies wstawki php w htmlu) opieram się na różnych kursach i poradnikach. Natknąłem się na problem odnośnie uprawnień użytkowników i samego logowania. Logowanie (i proste liczniki odwiedzin) zawarłem w jednej funkcji, która będzie wykonywana przy kazdym ladowaniu strony:
Do wyświetlania na stronie wykożystalem system szablonów Smarty Do łączenia z bazą danych użyte jest AdoDB Układ tabel w bazie 1. tabela liczniki nazwa | san -------------+---- l_ununikalne | INT(5) l_wejscia | INT(5) 2. tabela user id | login | haslo | uprawninia --+-------+-------+------------ 0 | jas | 123 | admin (?) 1 | ala | 321 | zwykły user Ni mam pojęcia jak zapisać uprawnienia (potrzebyje chyba 3 uprawnień - dla nie zalogowanych, dla zalogowanych zwykłych userów, dla administratora) Jak potem sprawdzać te prawa? np na w księdze gości dla administratora przy każdym wpisie powinny pokazywać się pryciski do edycji i usówania a dla innych użytkowników nie powinno ich am być. Sama logika konkretnych podstron jest zapisana jako obiekty, które są ładowane w zależności od wybranych odnośników więc nie ma problemu z dodaniem tam jakiegoś kodu... Dzieki z góry za pomoc Pozdrawiam |
|
|
|
DooBLER [php] logowanie na www (sesje, uprawnienia) 7.08.2006, 11:59:29
Kicok Zapisz sobie uprawnienia do sesji. Domyślnie ustaw... 7.08.2006, 12:07:53 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 10:02 |