![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pewien problemik. Piszę formularz, w którym znajduje się kilka pól radio, text, itp. Wartości z formularza przekazywane są za pomocą metody POST. Jak dotąd wszystko jest ok. ALE w momencie, gdy ktoś wpisze błędne dane w polu text ma się wyświetlać informacja o błędnym wpisaniu danych i ma się pokazać ten sam formularz z danymi, które zostały wpisane poprzednio. I tu rodzi się pytanie :?: Czy istnieje jakaś funkcja, która działa w ten sposób, że po odebraniu wartości zmiennej z $_POST["xxx"] od razu umieszcza ją w formularzu w polu o takiej samej nazwie "xxx" :?: Jak dotąd jedynym pomysłem jaki mi przychodzi do głowy to zapis w postaci [php:1:57e6c02d27]<input type=text name=napis value=" <?php echo "isset($_POST["name"])? $_POST["name"] : '' "; ?> ">[/php:1:57e6c02d27] To dotyczy pól tekstowych ale sprawa się skomplikuje jeśli trzeba zająć się typem radio. Jak na razie mam pomysł żeby napisać funkcję porównującą wartość pola radio z tym co znajduje się w zmiennej $_POST. Może wyglądać to tak [php:1:57e6c02d27]<?php function sprawdz($nazwa, $wartosc) { if (!isset($_POST[$nazwa]) { if ($_POST[$nazwa]==$wartosc) {return "checked";} else {return "";} }else {return "";} } ; ?>[/php:1:57e6c02d27] Wynik tej funkcji trzebaby później wstawić w ten sposób: [php:1:57e6c02d27] <input type=radio name=cos value=wart <?php echo" sprawdz(cos, wart)"; ?> > [/php:1:57e6c02d27] Tylko, że takich pól jest duuużooo i trzeba będzie się trochę pobawić ![]() Może ktoś miał podobny problem i rozwiązał go w inny sposób? ?>[/php] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:20 |