Witam!!
Mam taki oto problem mam zrobiony system newsów oparty na mysql...wyświetlanie newsów wygląda tak:
<?php
// lacze sie z baza
die ("Nie można połączyć się z bazą MySQL"); die ("Nie można połączyć się z bazą danych");
{// powrot do wszystkich newsow
echo '<p><a href="index.php"><b>Najnowsze newsy</b></a></p>'; // pobieram newsa
$sql="SELECT DATE_FORMAT(dodano, '%e-%m-%Y %H:%i') AS utworzono, autor, tresc FROM newsy WHERE id='".intval($_GET['newsid'])."'"; {
// zawartosc newsa
// autor
echo '<p><i>'.$result['autor'].' ('.$result['utworzono'].')</i></p>'; // oddzielam od komentarzy
echo '<hr>Komentarze:<br>';
// dopisuje komentarz do bazy
if($_POST)
{if((trim($_POST['autor'])) && (trim($_POST['tekst']))) {
echo 'Dodałem komentarz'; else echo 'Nie mogłem dodać komentarza';
}
else echo 'Nie dopisałem komentarza - podaj swoje imię i wpisz jakiś komentarz!';
}
// pobieram komentarze do newsa od najstarszego do najnowszego
$sql="SELECT DATE_FORMAT(dodano, '%e-%m-%Y %H:%i') AS utworzono, autor, tresc FROM komentarzenews WHERE id='".intval($_GET['newsid'])."'"; {
print('<p>'.nl2br($result['tresc']).' ('.$result['autor'].'/'.$result['utworzono'].')</p>'); }
// formularz do dodawania komentarza
?>
<hr>
<form name="komentarz" method="post" action="index.php?newsid=
<? echo intval($_GET['newsid']); ?>">
Dodaj komentarz:<br>
<textarea name="tekst" rows="5" cols="40"></textarea><br>
Autor:<br>
<input type="text" name="autor"><br>
<input type="reset" value="wyczysć"> <input type="submit" value="wyslij">
</form>
<?
}
}
// pobieram newsy w kolejnosci od najnowszego do najstarszego
// przy pomocy zlaczenia z drugiej tabeli wyciagam ilosc komentarzy dla każdego ne
wsa
$sql="SELECT newsy.id, DATE_FORMAT(newsy.dodano, '%e-%m-%Y %H:%i') AS utworzono,
newsy.autor, newsy.tresc, COUNT(lp) AS il_kom
FROM newsy
LEFT JOIN komentarzenews ON (komentarzenews.id=newsy.id)
GROUP BY newsy.id ORDER BY newsy.dodano DESC";
{
{
// zawartosc newsa
// autor
echo '<p><i>'.$result['autor'].' ('.$result['utworzono'].')</i></p>'; // ilosc komentarzy i link do nich
echo '<p><a href="index.php?newsid='.$result['id'].'">Komentarze: ('.$result['il_kom'].')</a></p>'; // oddzielam od pozostalych
}
}
?>
No i tu mam coś takiego ze jest link do komentarzy i one się wtedy otwierają...a ja chciałbym to przerobić żeby było link do Wiecej....a na stronie głownej pokazywało się tlyko np 300 znaków newsa a dopiero jak klikniemy na więcej to by się pokzaywał caly news z komentarzami...
Macie może pomysł jak to przerobić??
Z góry dzięki i pozdrawiam!!