![]() |
![]() |
-Misior- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam serdecznie,
jestem nowym uzytkownikiem forum, dlatego zaczne moj temat od przedstawienia sie! Jestem Misior i dopiero zaczynam przygode z php (a raczej jestem do tego zmuszony - uczelnia)! Bardzo prosze o pomoc! Na zaliczenie mam wykonac projekt magazynu papierosow! Moim problemem jest sprawdzanie stanu magazynu (co jeszcze mi dziala) a nastepnie po wpisaniu przez uzytkownika ilosci jaka potrzebuje - na sprawdzeniu czy taka ilosc znajduje sie w magazynie! Ponizej przedstawiam fragment kodu: ------------------------------------------------------------------------------------------------------- <HTML> <HEAD> <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"> <TITLE>Czytanie z bazy danych</TITLE> </HEAD> <BODY> <FORM ACTION="zam.php" METHOD="GET"> Wybierz fajki: <select name="nazwa"> <option value="0">Wybierz</option> <option value="1">L&M</option> <option value="2">Marlboro</option> <option value="3">L&M light</option> </select> <input type="text" name="ilosc"> <input type="submit" value="Zastosuj"> </CENTER> <br> </FORM> <? if(($_GET['nazwa']) == 1 && $_get['ilosc']) { $conn= mysql_connect("localhost","root","krasnal"); mysql_select_db("hurtownia"); $wynik= mysql_query("select nazwa,ilisc_dostepna from magazyn where id=2"); while($rekord = mysql_fetch_assoc($wynik)){ $ilisc_dostepna = $rekord['ilisc_dostepna']; print "Magazyn: $ilisc_dostepna<br>"; if ($ilisc_dostepna > ($_get['ilosc'])){ print "Aktualnie w magazynie mamy tyle fajek"; } else{ print "Sorrki ale aktualnie nie mamy tylu sztuk na stanie"; } } } ?> </body> </html> ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Samo sprawdzenie jaki jest stan magazynu z okreslonej kategorii dziala! Natomiast jesli dodam porownanie aktualnego stanu z iloscia sztuk jaka potrzebuje uzytkownik nie dziala - nic sie nie dzieje! Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 12:30 |