Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> select z wyborem kraju w 2 jezykach.
MalyKazio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam do stworzenia bazę danych, gdzie użytkownik wybierałby kraj pochodzenia. Problem jest jednak w tym, że kraje te muszą być w dwóch językach w zależności od języka wybranego przez użytkownika. Kłopot pojawił się już na etapie tworzenia <SECLET> w formularzu bowiem musiałem stworzyć dwa selecty, osobny dla każdego języka. W zależności od wybranego języka includowałem odpowiedni plik i tak jeśli $jezyk = pol wczytywałem kraje_pol.php, dla $jezyk = eng wczytywałem kraje_eng.php. Osobne formularze zrobiłem ze względu na kłopot w sortowaniu. Bez względu na język kraje musiały mieć to samo ID natomiast posortowane musiały być alfabetycznie dlatego uznałem, że jedyną metodą która znam jest stworzenie dwóch zestawów:

1. <option value=\"0\" selected=\"selected\">Wybierz kraj</option>
  2. <option value=\"1\">Afganistan</option>
  3. <option value=\"2\">Albania</option>
  4. <option value=\"3\">Algieria</option>

itp.
Teraz przyszło mi zmierzyć się z jeszcze większym problemem. W przypadku edycji danych, musi być zaznaczone pole, które użytkownik już wybrał. W innym miejscu, w podobnej sytuacji stosowalem do tego:
  1. <?php
  2. echo "miesiąc <SELECT NAME="miesiac"><OPTION";
  3. if ($row2[miesiac] == 0) echo " SELECTED";
  4. echo " VALUE="0">--</OPTION>";
  5. for ($m = 1; $m <= 12; $m++) {
  6. echo "<OPTION";
  7. if ($m == $row2[miesiac]) echo " SELECTED";
  8. echo " VALUE="$m">$m</OPTION>";
  9. }
  10. ?>

jednak teraz, przy 220 krajach, sprawdzanie 440 razy (w dwoch miejscach jest kraj) warunku if chyba mija się z celem. Czy ktoś może podpowiedzieć jakieś rozwiązanie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:25