![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Śląsk Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może problem dla coniektórych wyda się błachy ale naszukałem się troszkę na Forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Patrzyłem czy to może nie UNION pomoże ale nie pomorze bo to są inne tabelki a chce wyciągnąć dane z kilku tabel relacyjnych. Mam takie zapytanie:
Pewnie można by je jakoś zoptymalizować ale nie wiem czemu wyświetla mi błąd że: Kod tabela/alias nie są unikalne 'war_otrzym_wpisu' Próbowałem wszystkie nazwy tabel i kolumn złapań w `` ale to też nic nie daje, szukałem na forum o złączaniu trzech tabel ale rzaden przykład nie okazał się pomocny do samodzilnego rozwiązania problemu, patrzyłem też do podzapytań ale nie wiem dokładnie jak mógł bym je zastosować w rozwiązaniu tego problemu. Mam takie oto tabelki: lista_przedmiotow id|skrot|nazwa|id_rodz_zaj|id_war_otrzym_wpisu| program_nauczania id|id_kierunek|id_wydzial|id_rok_akad|id_przedmiot| rodzaj_zajec id|nazwa_rodzaju|status oraz war_otrzym_wpisu id|skrot|nazwa w tabelkach wydzial, kierunki_studiow, rok_akademicki itd sa te pola ktore wybieram w selecie. Plus jeszcze pare z ktorych w tym zapytaniu nie korzystam. Wszystkie id_ to klucze obce odnoszace sie do tabeli ktorych nazwe sugeruja. Chcial bym jednym zapytaniem wyswietlic z tabeli lista przedmiotow jego nazwe warunek otrzymania wpisu, rodzaj zajec - dotad radze sobie bez klopotu ale gddy chce dodac pola kierunek studiow, wydzial, i rok akadmeicki to zaczynaja sie szobki, udalo mi sie utworzyc zapytanie ktore wyswietla same identyfikatory tych pol ale juz zeby za pomoca inner joinow wyswietlic ich nazwy to klapa - stanalem na tym co podalem na gorze topicu. Bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje i pozdrawiam Wszystkich EDIT:........................................................................... ............. Bardzo dziekuje Wszystkim za "pomoc", udalo mi sie rozwiazac problem - mozna skasowac ten bardzo rozwojowy Topic ![]() odp:
Ten post edytował Dafidov 4.05.2006, 22:01:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 22:53 |