![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możecie mi wyjaśnić, czym jest grupowanie (GROUP BY)? Z tego co zdążyłam zrozumiec, to jest to jakieś uproszczone sortowanie, polegające na tym, że wartości nie są porządkowane od najmniejszej do największej lub na odwrót, lecz jedynie "składane" "obok siebie" te, które są identyczne. Dobrze zrozumiałam? Mam jeszcze wątpliwości co do tego, kiedy grupowanie się odbywa. Wiem, że sortowanie odbywa się po całej tabeli i dopiero potem zwracana jest ustalona liczba rekordów (LIMIT). Nie wiem jednak, jak to jest z grupowaniem, ale wydaje mi się, że najpierw zostaje "wyciągnięta" żądana liczba rekordów, a dopiero później zostają one pogrupowane. Czy mam rację?
-- W trupa obrócę każdego, kto na mej drodze stanie. Torcha PS: Ja dopiero zaczynam poznawać mowę, którą posługują się bazy danych. PS2: Dlaczego nie można pisać jako Gość? To absurd, że musiałam się zarejestrować tylko po to, by zadać dwa pytania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 15:48 |