![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem dot. tego jak przechowywać ceny produktów.
Cena może być równa jakiejś wartości, może się pojawić zapis cena od ..., a także cena moze być 'do negocjacji' zrobiłem sobie 3 pola w tabeli i w odpowiednie pole wpisuje wartosc liczbową.. potem podczas wyświetlania jeśli wartosć z pola CENA == '0' to sprawdzam następną i np. jeśli jest wartość w polu cenaOd to do wartości dopisuje od i wyświetlam sformatowaną, jesli cena ma być do negocjacji w tabeli cenaNeg wpisuje 99 (de facto można by zrezygnować z tego pola i poprostu sprawdzić czy cena i cenaOd są równe 0 jeśli tak to wtedy wpisać cene do negocjacji) Problem jest z sortowaniem takich produktów wg. cen. Potrzebuje wyświetlić ceny rosnąco, ale: - najpierw mają sie pojawić ceny, które są określone dokladnie, potem powinny sie pojawić ceny od, a na końcu produkty z cenami do negocjacji. póki co mam takie zapytanie
ale ono nie uwzględnia ceny. Całość wyników jest jeszcze podzielona na grupy produktów.. Każdy produkt jest przydzielony do jakiejś grupy i wyświetlane jest wg. właśnie tychże grup. Ma ktoś jakis pomysł jak to rozwiązac? No i rozwiązałem. Zmieniłem strukture bazy danych. W tej chwili wszystkie ceny są zapisywane w polu Price. Dodatkowo aby rozróżnic te ceny dodaje do nich przedrostek: - ceny z najwyższym priorytetem (acena) - ceny, które mają być drugie (dcena) - i ceny do uzgodnienia mają wartość x, nie ma problemu sortować takich wartości (zakładając oczywiście, ze chce je sortować tak jak napisałem na wstępie). Prosze o zamknięcie! Ten post edytował chomiczek 1.03.2006, 23:38:54 -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 23:27 |