![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc,
Ostatnio glowkuje sobie jak rozwiazac pewnien blachy z pozoru problem. Mam strone www, ktora sklada sie z powiedzmy 10 dokumentow xhtml. Kazdy z tych dokumentow budowany jest na podstawie danego szablonu, czyli ten sam layout. Problem pojawia sie w momencie kiedy chce, aby np. 1) w pierwszym dokumencie xhtml pierwszy akapit ma byc zielony, drugi czerwony 2) w drugim dokumencie xhtml pierwszy akapit ma byc niebieski, drugi brazowy 3) .... 4) .... 5) i tak dalej. Chodzi mi o to, ze na kazdej stronie sa inne style css. Tutaj jeden wyraz moze miec kolor inny. Oczywiscie mozna uzyc klasy, ale gdy taki "czerwony akapit" wystepuje tylko w jednym dokumencie xhtml rozwiazanie jest brzydkie. Poza tym takich oryginalnych fragmentow strony moze byc pelno i co kazdemu dawac klase? Jedyne co mi przychodzi do glowy to: - wszystko do jednego globalnego pliku css i tam takie male szczegoly dawac w klasy - jeden artkusz styli css - globalny w ktorym bedziemy trzymac defincje calego niezmieniajacego sie layoutu, nawigacji oraz podstawowych selektorow dla body, p, h1, h2 itp. a takie oryginalne fragmenty jak czerwony akapit, ktore wystepuja tylko w jednym akapicie robic jako style wewnatrz atrybutu style="" np. - trzecie rozwiazanie, ktore m najbardziej by pasowalo to globalne definicje wrzucic do jednego zewnetrznego arkusza stylow oraz by kazda dokument xhtml posiadal swoj wlasny arkusz styli css np: dokument1.html -> dokument.css dokument2.html -> dokument.css I wszystko bylo by ladnie gdyby nie nurtujace pytanie jak to zrealizowac, czy 1) globalny arkusz styli zaladowac poprzez <link rel=".. a drugi umiescic w <style> 2) globalny i lokalny arkusz styli zaladowac poprzez <link rel="..." Co do punktu drugiego to jak bedzie wygladac sprawa jesli bedziemy robis "skorki" dla strony, czyli alternatywne arkusze stylow? Z gory dziekuje za cenne uwagi i wskazowki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 16:38 |