Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> czyszczenie katalogu z fotkami, 10000 plików w jednym katalogu
chomiczek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam pewnien problem, a mianowicie mam ok 10000 plików w jednym katalogu, jednak tylko 7500 jest mi potrzebnych, tzn. uzywanych czy gdzieś tam wyświetalnych przeze mnie.. musze w jakiś sposób skasować te zbędne pliki..
z bazy mogę wygenerować sobie nazwy plików, ale tylko do tych, które są mi potrzebne.. czyli do tych 7500 w jaki sposób wykasować pozostałe pliki, tzn. te, które nie będą przeze mnie wygenerowane.
Pomysły, które rozważam to np.:

1. Pobranie z bazy nazwy pliku i zmiana nazwy tego pliku np. na OK_nazwapliku, a następnie wykasowanie tych plików, które nie mają na początku OK_.

2. Drugi pomysł (chociaż chyba mało wydajny) miałby polegać na wpisaniu całości nazw plików do jednej tablicy (tych, któe mogę wyciągnąć z bazy), potem wpisanie zawartości katalogu do drugiej tablicy i ich porównanie. Zastanawiam się na porównaniem, a mianowicie.. jeśli nazwa pliku z katalogu nie znalazłaby się w tablicy z nazwami plików z bazy to plik jest kasowany.. problem taki, że takie porównanie musiałoby byc powtórzone 10000 razy!!

Żeby było ciekawiej 10000 zdjęć jest w 3 katalogach, czyli tak naprawę muszę ten skrypt powtórzyć 3 razy dla każdego katalogu oddzielnie (są tam różne pliki)..

Jak myślicie, które rozwiązanie jest lepsze, szybsze, wydajniejsze.. a może jest jakis inny (czyt. łatwiejszy) sposób??
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:29