Mam skrypt updatujący dane bazy i pliki graficzne.
Pojawił się błąd którego zupełnie nie rozumiem, treści erroru nie znalazłem na forum, więc piszę nowy temat.
Błąd brzmi:
Cytat
parse error, unexpected '=', expecting ';' in /public_html/panel/noindex/update_z_zycia.php on line 101
Ta linia to tutaj nr 5, ale sprawdzałem enterami i wiem, że chodzi tu o dwie linie niżej, czyli linię z instrukcją
forpodaję spory kawał skryptu (aż do końca, uciąłem tylko początek), bo może się przydać, ale chyba istotne jest tylko kilka pierwszych linii:
<?php
$zapytanie = "UPDATE z_zycia SET tytul = '$tytul', opis = '$opis', data = '$data' WHERE id = $id";
if($rezultat)
{
echo 'główne dane zostały dodane'; for(i=0; i<11; i++)
{
a=i+1;
$fota = $foty[$i];
$opisik = $opis[$i];
$fota_tmp = $foty_tmp[$i];
$stara = $stare[$i];
if( $fota != "")
{
if( $fota != $stara )
{
if( $rozszerzenie == "jpg" || $rozszerzenie == "gif" || $rozszerzenie == "JPG" || $rozszerzenie == "GIF" )
{
{
$strUploadDir = "../../zdjeciaz/" . $fota;
{
$stary_plik = "../../zdjeciaz/" . $stara;
$zapyt = "UPDATE z_foty SET fota='$fota', opis='$opisik' WHERE z_id='$id' AND fota='$stara";
if($rezult)
{
echo "plik<b>'$fota'</b>został‚ zmieniony<br>"; }
else
{
echo "pliku $fota nie udało się dodać"; }
else
{
echo 'pliku numer <b>' . $a . '</b> nie udało się zamienić'; $query = "UPDATE z_foty SET opis='$opisik' WHERE z_id='$id' AND fota='$stara";
}
}
else
{
echo 'Wystąpił‚ błąd podczas wysyłania pliku numer <b>' . $a . '</b> na serwer! '; echo 'Proszę sprawdzić, czy plik nie przekracza rozmiaru 80 kB<br>'; $query = "UPDATE z_foty SET opis='$opisik' WHERE z_id='$id' AND fota='$stara";
}
}
else
{
echo 'Pliku numer' . $a . 'ma niepoprawne rozszerzenie. Dodać można tylko obrazy typu jpg i gif<br>'; $query = "UPDATE z_foty SET opis='$opisik' WHERE z_id='$id' AND fota='$stara";
}
}
else
{
$query = "UPDATE z_foty SET opis='$opisik' WHERE z_id='$id' AND fota='$stara";
}
}
elseif( $stara != "" )
{
$query = "UPDATE z_foty SET opis='$opisik' WHERE z_id='$id' AND fota='$stara";
}
}
}
else
{
echo 'aktualizacja danych nie powiodła się'; }
?>
próbowałem już zmienić
for na
while i nic (IMG:
http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)