![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam następujący problem: W mojej bazie danych mam dwie interesujące mnie tabele: 'users' o polach id - int(7) PRIMARY, auto_increment name - char(25) i 'messages' o polach owner - int(7) from - int(7) topic - char(50) text - text O co chodzi? Ano user po zalogowaniu dostaje porcję wiadomości o takim samym 'owner' jak jego 'id'. W miejsce pola 'from' dostaje 'name' z tabeli 'user' (czyli np. wiadomość dostał od kogoś o id 3 -> to wyświetli mu się że od pana YX). Teraz w czym problem: Chciałbym, aby użytkownik miał możliwość uszeregowania tych wiadomości, gdyż może ich być dość sporo w systemie. Po pierwsze można szeregować alfabetycznie przez podanie "ORDER by 'topic' ASC". Oki. Ale ja teraz chciałbym zrobić jeszcze szeregowanie wg. alfabetycznie osób, które przysłały nam wiadomość. I tutaj pojawia się mój problem: jeżeli wpiszę "ORDER by 'from' " to dostanę poszeregowane wg. id, nie wg. imienia. Rozumiem że trzeba wykonać zapytania do obu tabel. Ale jak? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:36 |