napisałem małay skrypcik który przeszukuje folder z obrazkami i wyswietla je w dowolnie ustawianej liczbie kolumn html-owej tabeli, dodatkowo zdjecia są stronicowane a pod spodem są wyswietlane linki do dalszch zdjęć z danego katalogu.
problem w tym ze w pierwszym wierszu skrypt wyswietla mi tylko jedno zdjęcie a dopiero w drugim ządaną liczbę czyli 3 a powinno być odwrotnie.
bardzo prosze o wskazówkę za długo nad tym siedziałem i juz nic nie widzę, z góry dziękuje.
<?php
//liczenie
$naStronie = 3;
if($_GET['strona']) $strona = $_GET['strona']; else $strona = 0;
$size = count_files($dir_inner);
$site=ceil($size/$naStronie)-1; $start = $strona*$naStronie;
if($strona == 1){$naStronie = $naStronie*2;}
if($strona == 2){$naStronie = $naStronie*3;}
$nws.='<br />';
if($strona!=0) {$nws.=" <a class="small" href="?k=".$kt."&strona=".($strona-1)."">poprzednie</a>"; }
//for($i=1; $i<=$site; $i++){$nws.=" <a class="small" href="".$kt."&strona=".$i.".html">$i</a> |";}
if($strona<ceil($size/$naStronie)-1){$nws.=" <a class="small" href="?k=".$kt."&strona=".($strona+1)."">nastepne</a>"; }
$i = 0;
$ilosc_kolumn = 3;
{
while($plik = @readdir($inner)){if(@ereg(".jpg$|.JPG$|.jpeg$|.JPEG$",$plik)){$zdjecia[$i++]=$plik;}}
//echo 'od ' .$start . ' do '. $naStronie;
for($z=$start; $z <= $naStronie; $z++)
{
{
if($i%$ilosc_kolumn == 0) $inner_files .="<tr>";
$inner_files .="<td align="center">".imga($dir_inner,$zdjecia[$z])."<br/>".$tit[$i]."</td>";
if($i%$ilosc_kolumn == $ilosc_kolumn-1) $inner_files .="</tr>";
++$i;
}
else
{
$inner_files .='';
}
}
if($i%$ilosc_kolumn != 0) $inner_files .= "</tr>";
$inner_files .= "<tr><td align="right" colspan="".$ilosc_kolumn."">".$nws."</td></tr>";
$inner_files .="</table>";
}
else
{
$inner_files = "<h3>błąd.</h3>";
}
?>