Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP+COOKIES]Czy jest tu jakiś piekarz?, Jak zrobić logowanie na subdomenach?
Kocurro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie,

Teraz takie zagadnienie teoretyczno praktyczne. Otóż sytuacja wyglada następująco. Mam domenę, nazwijmy ją "domena" i posiada ona kilka subdomen, jedną z tych subdomen jest subdomena "profil". I teraz taka bajeczka:

Ogólnie to chcę zrobić tak jak ma onet.

Chce zrobić, że gdy zaloguję się na domenie "profil.domena" to informacje o tym zalogowaniu będą dostępne także na innych subdomenach - w tym forum itp...

Jakto zrobić? Jakie macie pomysły?

Zauważyłem, że jeśli ustawię ciasteczko dla domeny głównej to jest ono potem dostępne w subdomenach. Ale...

No właśnie jak to zrobić by wszystko działało bezproblemowo ?

W końcu onet to jakoś musi robić, że jak się zaloguję do poczty to i tak jestem gdzieindziej zalogowany.

Jeśli mozecie to podsuńcie jakieś logiczne pomysły. A może ktoś z Was już takie coś wykonał?

Mój pomysł polega na tym by w COOKIES przechowywać pewien identyfikator (coś jakby sesyjny tylko, że dostępny pomiędzy subdomenami). Jak teraz zrobić by ten identyfikator przechodził pomiędzy subdomenami (oczywiście w ciasteczku - bo jak w adresie zrobić to wiem).

Proszę nie traktować tego jako głupie pytanie bo jednak przegladarki różnie traktują ciasteczka i już sam nie mam pomysłu jak to dobrze rozwiązać.

Z góry dzięki za pomysły, propozycje

Pozdr.
Łukasz
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 04:17