Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> nosql - coś dla tych,którzy nie mogą sobie pozwolić na mysql
sielay

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Często zdarza się, że chcemy zrobić jakšœ stronkę i użyć w niej prostej bazy. Zaoptrujemy się w konto z php, darmowe i staemy rpzed dwoma sytuacjami. Albo nie potrafimy używać MySQL albo go w ogóle nie mamy... Dodatkowo jeżeli nie potrafimy używać MySQL to bardzo prawdopodobne, że z napisaniem własnego silnika pracujšcego na tekstowej bazie danych też możemy mieć kłopot... no cóż. Nie każdy musi się znać, a stronki może robić każdy. Uważam, że zbudowanie narzędzia, które by w dawało ograniczony zasób funkcji do pracy z tekstowymi bazami byłby czymœ w sam raz. Fakt, w przypadku zapisu i edycji taka baza jest wolniejsza i trudniejsza do opanowania, niż MySQL ale przy odczycie prawie się nie różni. A przecież poczštkujšcy webmaster stawia raczej na odczyt bazy niż jej edycję. Może nie jestem oryginalny, ale postanowiłem stworzyć takš "bazę" funkcji, którš ochrzciłem NoSQL. Narazie jest ona jeszcze w fazie raczkowania i składa się tylko z elementów odczytu, ale można jš przetesotwać na konsoli http://tek-art.com.pl/sielay/nosql/console.php Nie jest to coœ niesamowitego, ale szczerze zawsze będę miał miej roboty przy budowaniu kolejnych elementów pracujšcych natekstowych bazach, po drugie może się to przydać na małych, niekomercyjnych kontach... Jeżeli ktoœ ma jakieœ pomysły, sugestie, może chciały pomóc to proszę o posty... oczywiœcie NoSQL były freewarem bo jakże na licencji GNU.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:21