Mam oto taki system oceniania...
<form method=\"POST\" action=\"index.php\">
<select size=\"1\" name=\"ocena\" style=\"color: #003366; font-size: 10pt; font-family: Verdana; border: 1px solid #003366; background-color: #FFFFFF\">
<option>1</option>
<option>2</option>
<option>3</option>
<option>4</option>
<option selected>5</option>
</select><input type=\"submit\" value=\"GŁOSUJ\" style=\"color: #003366; font-family: Verdana; font-size: 10pt; border: 1px solid #003366; background-color: #FFFFFF\"></p>
</form></p>
<p align=\"center\"><font face=\"Verdana\" size=\"2\" color=\"#003366\"><?
$plik = \"./count.dat\"; //sciezka do pliku za ocenami.
$plik2 = \"./count2.dat\"; // sciezka do pliku z iloscia glosow.
$fp = fopen($plik, \"r\"); // przypisanie zmiennej FP otwarcia zmiennej PLIK. $fp2 = fopen($plik2, \"r\"); // przypisanie zmiennej FP2 otwarcia zmiennej PLIK2. $oceny = (int
) fread($fp, 20
); // przypisanie zmiennej OCENY czytanie pliku z ocenami. $il_ocen = (int
) fread($fp2, 20
); // przypisanie zmiennej IL_OCEN czytanie pliku z ilosciami glosow. $srednia = $oceny / $il_ocen; // wyliczanie sredniej.
fclose($fp); // zamkniecie zmiennej FP. fclose($fp2); // zamkniecie zmiennej FP2.
$oceny = $oceny + $ocena; // dodanie nowej oceny.
$il_ocen++; // zwiekszenie liczniaka o glos jezeli zostal oddany glos.
$fp = fopen($plik, \"w\"); // otwarcie zmiennej FP w celu zapisania nowej oceny. $fp2 = fopen($plik2, \"w\"); // otwarcie zmiennej FP2 w celu zapisania nowego glosu. fwrite($fp, $oceny); // zapisanie danych dla zmiennych FP i OCENY. fwrite($fp2, $il_ocen); // zapisanie danych dla zmiennych FP2 i IL_OCEN. fclose($fp); // zamkniecie zmiennej FP. fclose($fp2); // zamkniecie zmiennej FP2.
$plik = \"./count.dat\"; //sciezka do pliku za ocenami.
$plik2 = \"./count2.dat\"; // sciezka do pliku z iloscia glosow.
$fp = fopen($plik, \"r\"); // przypisanie zmiennej FP otwarcia zmiennej PLIK. $fp2 = fopen($plik2, \"r\"); // przypisanie zmiennej FP2 otwarcia zmiennej PLIK2. $oceny = (int
) fread($fp, 20
); // przypisanie zmiennej OCENY czytanie pliku z ocenami. $il_ocen = (int
) fread($fp2, 20
); // przypisanie zmiennej IL_OCEN czytanie pliku z ilosciami glosow. $srednia = $oceny / $il_ocen; // wyliczanie sredniej.
fclose($fp); // zamkniecie zmiennej FP. fclose($fp2); // zamkniecie zmiennej FP2.
echo \"Średnia to \"; // Wyświetlenie napisu - Srednia to. echo number_format($srednia, 2
); // Wyswietlenie sredniej z glosow, liczba 2 okresla ilosc liczb po przecinku przy yswietlaniu sredniej.
echo \".\"; // wyswietlenie kropki. echo \"<BR>Głosowano $il_ocen razy.\"; // wysywietlenie zmiennej odwolujacej sie do pliku z iloscia glosow.
?>
I skrypcik liczy mi średnią ocenna podstawie danych zawartych w plikach. I moje pytania są nasstępujące:
1. Jak zrobić by głosować nie mógł dwa razy jeden użytkownik.
2. Jak zrobić aby danębyły przetrzymywane w bazie danych, (to raczej wiem) ale tak by też dało obliczyć się średnią.
Proszę o pomoc.