Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> model MVC, kilka prostych?pewnie dla co niektórych
AcidBurnt

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!!

Zabieram się właśnie za napisanie CMS'a na pewna stonkę WWW, i ponieważ jest to któryś z kolei bardzo podobnego typu mój projekt, zacząłem się zastanawiać nad jakimś rozwiązaniem, które będę mógł później wykorzystać w następnych projektach, w ręce wpadł mi gdzieś przelotem jakiś numer „php solutions” był tam artykuł właśnie p frameworku opartego na modelu MVC, niestety nie miałem czasu zaznajomić się z tym artykułem dokładnie może też dla tego mam kilka problemów.

Całość "systemu" ma być rozdzielona miedzy warstwy:
  • widok
  • model
  • kontroler
rozumiem ze klasa widok, no to, jeśli dobrze rozumiem no to, co "wypluwa" nam przeglądarka lub też cokolwiek innego PDF, czyli to, co widzimy już po wygenerowaniu www. Czyli konkretnie w moim projekcie były by jakieś szablony temlates, wiec przerobienia zebranych danych na gotowa stronę www, tak?

warstwa modelu, tutaj ma być pobranie danych, czyli zainicjowanie powiedzmy połączenia z baza danych wybranie powiedzmy nowości, i zapisanie ich do jakieś tablicy, aby później przekazać to do warstwy widoku, która nam to wyświetli, tak?

warstwa modelu… no i tutaj to już nie rozumiem….

może ktoś mnie naprostować w moim rozumowaniu?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:52