Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Aplikacja webowa wspomagająca proces rekrutacji, chodzi o rekrutacje uczniów do szkół
migacz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam

Podjąłem się napisania aplikacji webowej wspomagającą rekrutację uczniów do szkół. Aplikacja w php i mysql, ew. mam możliwość jeszcze na oracle, ale nigy nie miałem styku z tą bazą. Odrazu na początku dodam też że niestety ale nie tworze obiektowo. A teraz napisze co i jak.
Do bazy będą wrzucane dane o uczniach i o ocenach ze świadectwa. I cały myk w tym ze później komp na podstawie ilości punktów ma przypisać do odziałów w szkołach. Oczywiście uczeń składając podanie do szkoły określa do jakiego oddziału chce zostać przyjęty. Dla jednej szkoły może określić 8 oddziałów i może max złożyć podanie do 3 szkół. Razem daje to nam max 24 oddziały do których może być przyjęty, z czego wiadomo, pierwszy ma największy priorytet, drugi niższy itd.
I teraz wymyśiłem coś takiego że najpierw biorę sobie oddział O1, pobieram z bazu uczniów którzy chcą się do niego dostać jako do pierwszego, sprawdzam ile mają punktów, jeżeli >= min to wpisuje je do tabeli tymczasowej. Jeżeli uczniów jest więcej niż 35 to w tym momencie, wybieram pierwszych 35 z największą liczbą punktów i przypisuje ich do oddziału, jezeli nie to biore ucznów którzy oreślili ten oddział jako drugi i całość jeszcze raz i tak do skutku czyli aż bedzie 35 uczniów w oddziale lub nie będzie już kandydatów. I cała operację powtarzam dla wszystkich oodziałów których będzie około 50-60. Jeszcze dokładnie nie wiem.
Teraz moje pytanko. Czy ten "algorytm" który opisałem wyżej napisać w php, czy może wykorzystac do tego coś innego co lepiej sobie by z tym poradziło (co?). Drugie pytanko mam takie czy macie może jakieś inne pomysły, porady, sugestie itp które mogłyby ulepszyć/poprawić ten proces.
Nie mam jeszcze żadnego kodu. Najpierw, w ciągu kilku dni musze zrobić, część bazy, formularze, ew. przykłady raportów, by przedstawić to zainteresowanym. Na napisanie ww. algorytmu i przetestowanie go na przykładowych danych będę miał około 2-3 tygodni, a właściwie popołudni bo robie to po pracy.
Z góry dzięki za wszelkie porady i sugestie. Na wszelkie dodatkowe pytania z chęcią odpowiem.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 14:21