![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto mały przykład "wycięty" z mojego, powstającego jeszcze frameworka (jak widac pisanego mniej wiecej wg zasad MVC).
Przy starcie aplikacji wywołujemy metode Application::run() która wybiera akcje oraz widok. Uruchamia akcje, która z kolei może poprzez 'return' zwrócić: + Obiekt dziedziczący z klasy Action - wtedy kontroler uruchomi tę akcje (w ten sposób obsługiwane są łańcuszki akcji. + Inne, dowolne dane - wtedy kontroler traktuje je jako wynik działania akcji(łańcuszka) i przekazuje go do widoku(poprzez konstruktor). Na końcu kontroler wyświetla widok. Po 1. Powiedzcie co tu może być źle przezemnie zrozumiane itd. Co można poprawić/zmienić. Jestem otwarty na propozycje ;] Po 2. Mam problem z obsłużeniem błędów akcji. Takich jak np. w akcji 'showNews' brak newsa w bazie danych. Na razie obsługuje to jako łańcuszek jednak problem pojawia się, gdy akcja 'showError' korzysta z innego widoku niż akcja 'showNews'. Trzeba by było jakoś sensownie ten widok podmieniać. Jak ? Albo jak rozwiązań to "fajnie". Mam wrażenie (pewnie uzasadnione), że to co istnieje teraz jest dość felernym rozwiązaniem. ps. nie chce wykorzystywać czegoś ala 'fallback-action' gdyz to umożliwia generowanie tylko jednego komunikatu błędu gdy ogólnie akcja się "spsuje". Prosze o pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Model:
Akcja:
Widok:
Kontroler:
Ten post edytował Vengeance 1.03.2005, 16:48:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:11 |