Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> statystyki, funkcje, jak to zrobić
Axel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam, dość długo szukałem informacji jak pobrać od odwiedzającego strone informacje z jakiego korzysta systemu i z jakiego jest kraju, narazie udało mi sie uzyskać, host, ip przeglądarke, rozdzielczość, ale niewiem jak w przypadku 2 wyżej wymienionych rzeczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)

w manualu jest dla przykładu podany taki kod:
  1. <?php
  2. echo $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] . &#092;"<hr />n\";
  3.  
  4. $browser = get_browser();
  5.  
  6. foreach ($browser as $name => $value) {
  7.  echo &#092;"<b>$name</b> $value <br />n\";
  8. }
  9.  
  10. ?>

$_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] tego używam do wykrycia przeglądarki, ale jak z tego pobrać i czy sie da system operacyjny ? chodzi mi oto żeby był w osobnej zmiennej zapisany żebym później dodał tą informacje do bazy, po zastosowaniu tego kodu na stronie otrzymuje:

Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; FunWebProducts; .NET CLR 1.1.4322)
--------------------------------------------------------------------------------

Warning: get_browser(): browscap ini directive not set. in c:\usr\krasnal\www\test2\sys.php on line 4

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in c:\usr\krasnal\www\test2\sys.php on line 6

niby cos na górze pokazuje, ale jak wyciągnąć tylko system ?, bo to mnie interesuje ... no i z jakiego kraju pochodzi odwiedzający ... prosze o pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.09.2025 - 07:06