Witam,
Tak wiem, że nie w ten sposób powinienem się łączyć z bazą ale póki co to muszę to zrobić za pomoc przestarzałej technologi mysql_connect.
Problem polega na tym, że z poniższego kodu działa edycja i usuwanie wierszy z bazy, ale nie działa dodawanie INSERT INTO.
Nie rozumiem dlaczego ponieważ jak wspomniałem dwie poniższe instrukcje łączą się z bazą, mogę edytować i usuwać. Tracę cierpliwość więc proszę Was o pomoc, spójrzcie świeżym okiem i dajcie znać co może być nie tak.
$baza=mysql_connect("$nhost", "$nuser", "$nhaslo") or
die ("Błąd: nie można połączyć się z mysqle-em"); $odpbaza=mysql_select_db($nbaza, $baza) or
die ("Błąd: nie można wybrać bazy danych $nazwadb");
if(isset($_POST['dodaj'])){ $ins2 = @mysql_query("INSERT INTO faktury SET data_wprowadzenia='$data_wprowadzenia ', data_faktury='$data_faktury', nr_faktury='$nr_faktury', kwota_brutto='$kwota_brutto', kooperant='$kooperant', rodzaj_wydatku_id='$wydatki', wydatek_sprzedaz_id='$typ', uwagi='$uwagi'"); }
if(isset($_POST['edit'])){ $ins = @mysql_query("UPDATE faktury SET data_wprowadzenia='$data_wprowadzenia ', data_faktury='$data_faktury', nr_faktury='$nr_faktury', kwota_brutto='$kwota_brutto', kooperant='$kooperant', rodzaj_wydatku_id='$wydatki', wydatek_sprzedaz_id='$typ', uwagi='$uwagi' WHERE id=$lp"); }
if($_GET['del']){
$id_usun=$_GET['del'];
$result_del=mysql_query("DELETE FROM faktury WHERE id=$id_usun"); }
I poniższa instrukcja wywala błąd tylko przy dodawaniu, że "Nie udało się dodać!"
if(isset($_POST['dodaj'])){ if($ins2) echo "<b class=\"ok\">Dodano fakturę</b>"; else echo "<b class=\"blad\">Nie udało się dodać!</b>"; }
if(isset($_POST['edit'])){ if($ins) echo "<b class=\"ok\">Poprawiono fakturę</b>"; else echo "<b class=\"blad\">Nie udało się poprawić!</b>"; }
if($result_del) echo "<b class=\"ok\">Faktura została usunięta</b>"; else echo "<b class=\"blad\">Nie udało się usunąć<br /> </b>"; }
Dodam tylko, ze całość działa na serwerze plików Synology w wewnętrznej sieci.
Ten post edytował pjanek 7.04.2020, 20:26:48