![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2019 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Planuję zrobić prostą stronę - informacja o imprezie. Na stronie chciałbym umieścić formularz z możliwością rejestracji (kilka danych :Imię , nazwisko, nick, email, tel). Dodatkowo chcę aby była możliwość przesłania zdjęcia - Avatar uczestnika. Kod testuję lokalnie na xampp serwer Apache. Na stronce wpisuję dane ,otwiera się okno uploadu, wybieram plik i klikam wyślij. Wpisane do formularza dane tekstowe Imię i nazwisko ... wyświetlają się na stronie, natomiast mam problem z lokalizacją i zapisem zdjęcia na serwerze. Kod php którego używam : wysyłanie pliku : <form enctype="multipart/form-data" action="plik.php" method="post" > <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="512000" /> <input type="file" name="obrazek" /> <input type="submit" value="wyślij" /> </form> zapis na serwerze odebranego plku: <?php function zapisz_plik() { $lokalizacja = './temp/plik_obrazkowy.jpg'; if(is_uploaded_file($_FILES['obrazek']['tmp_name'])) { if(!move_uploaded_file($_FILES['obrazek']['tmp_name'], $lokalizacja)) { echo 'problem: Nie udało się skopiować pliku do katalogu.'; return false; } } else { echo 'problem: Możliwy atak podczas przesyłania pliku.'; echo 'Plik nie został zapisany.'; return false; } return true; } ?> Plik nie zapisuje się nigdzie, nie jestem pewien czy dobrze podaję ścieżkę zapisu i drugi parametr['tmp_name']. Kolejna kwestia, to zapis tych danych w bazie danych na serwerze i ich wyświetlenie w formie listy uczestników(Imię, nazwisko, nick) z avatarem. Dodatkowo podczas rejestracji można by dodać pole wyboru darmowego gadżetu z pośród kilku dostępnych w formie pola wyboru "radio", info dostępne tylko dla organizatora. Jak najprościej zrealizować taką funkcję na stronie? Będzie to mała impreza max kilkadziesiąt osób. Z góry dzięki . Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:28 |