![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 2.04.2018 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
1. Mam drzewiastą strukturę kategorii w bazie ~3000 rekordów. Agreguję produkty z różnych stron za pomocą xml z tym że nie są to spójne pliki i wymagają dopasowania produktu do kategorii. Czasami jest to forma "kategoria/subkategoria/subkategoria", innym razem po prostu "kategoria". Myślałem o wykorzystaniu ElasticSearch, do dopasowania po nazwie? Co sądziecie o takim rozwiązaniu? Może ktoś z was ma lepszy patent jak mapować takie produkty. Jestem świadomy że, nie da się tego uniwersalizować, bo raz jest to breadcrumbs a innym razym razem sama nazwa, lecz chciałbym się skupić na samym dopasowaniu. 2. W dockerze testowałem także operację na tabelach, mianowicie na tabeli ~5mln rekordów, chciałem dodać klucz obcy, zapytanie wykonywało się kilka godzin. Czy to jest normalne zachowanie? Czy może ktoś posiada jakieś ciekawe artykuły jak pracować z dużymi bazami danych. 3. Jak w praktyce wygląda korzystanie z uuid zamiast numerycznego id. Ten post edytował Dyzma 2.04.2018, 10:48:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:53 |