Witam,
Mam bazę danych Mysql w niej informacje o produktach: id, nazwa, ilość i wiele innych. W zamyśle moj skrypt ma zaciągać informację o konkretnych nr id produktów i co najważniejsze
-Informować mnie jeśli danego produktu nie ma w bazie. Serwer wymusza na mnie używanie mysqli. Proszę o wskazówkę bądź o kierunek odpowiedniej scieżki którą muszę pójść by mój problem w końcu przeszedł do historii (narzeczona mnie już z laptopem chce wyrzucić przez balkon).
Poniżej skrypt którym wywołuje odpowiednie rekordy (nry id) jeden po drugim.
<?php
// połączenie z serwerem i bazą danych
$mysqli = new mysqli('xxxx', 'yyyy', 'pass', 'baza');
if ($mysqli->connect_error) {
// w przypadku błędu (od wersji PHP 5.3), wyświetli się odpowiedni komunikat
die('Connect Error ('.$mysqli->connect_errno.') '. $mysqli->connect_error); // w przypadku błędu (do wersji PHP 5.3), wyświetli się odpowiedni komunikat
if (mysqli_connect_error()) {
die('Connect Error (' . mysqli_connect_errno
() . ') ' . mysqli_connect_error());
}
}
$polaczenie = @new mysqli('xxxx', 'yyyy', 'pass', 'baza');
if (mysqli_connect_errno() != 0){
echo '<p>Wystąpił błąd połączenia: ' . mysqli_connect_error
() . '</p>'; }
else {
$wynik = @$polaczenie -> query("SELECT SKU, NAZWA, ILOSC FROM TABLE1 WHERE SKU = 50092");
if ($wynik === false){
echo '<p>Zapytanie nie zostało wykonane poprawnie!</p>'; $polaczenie -> close();
}
else {
echo '<p>Produkt, wybrany w formularzu:</p>'; while (($produkt = $wynik -> fetch_assoc()) !== null){
echo '<p>SKU: ' . $produkt['SKU'] . '</p>'; echo '<p>NAZWA: ' . $produkt['NAZWA'] . '</p>'; echo '<p>CSS: ' . $produkt['ILOSC'] . '</p>'; }
$wynik -> close(); // zwolnienie pamięci
$polaczenie -> close();
}
}
else {
$wynik = @$polaczenie -> query("SELECT SKU, NAZWA, ILOSC FROM TABLE1 WHERE SKU = 50093");
if ($wynik === false){
echo '<p>Zapytanie nie zostało wykonane poprawnie!</p>'; $polaczenie -> close();
}
else {
echo '<p>Produkt, wybrany w formularzu:</p>'; while (($produkt = $wynik -> fetch_assoc()) !== null){
echo '<p>SKU: ' . $produkt['SKU'] . '</p>'; echo '<p>NAZWA: ' . $produkt['NAZWA'] . '</p>'; echo '<p>CSS: ' . $produkt['ILOSC'] . '</p>'; }
$wynik -> close(); // zwolnienie pamięci
$polaczenie -> close();
}
}
?>