![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 34 Dołączył: 20.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, dzisiaj na serwerze zauważyłem, że w katalogach public_html (/home/USER/domains/public_html/) dla każdego użytkownika pojawił się plik o nazwie versions.php (zawartość pliku poniżej). Plików już się pozbyłem, ale znając życie coś musi siedzieć głębiej.
Teraz bardziej do rzeczy. Rozumiem gdyby w katalogach każdego użytkownika siedziała jakaś dziurawa joomla lub wordpress to można się domyśleć, że to przez dziury w starych wersjach i zacząć szukać tam na początku. Jednak wspomniany plik pojawił się w katalogach (domenach - www.NAZWA_DOMENY.pl/versions.php) gdzie nic nie było zainstalowane, wgrane. Po prostu zwykły plik index.html z zawartością "Hello word", a właścicielem każdego z plików wgranych na serwerze jest dany użytkownik do którego katalogu został wgrany. Więc to nie dziurawe oprogramowanie pod każdą z domen tylko bardziej coś serwerowego. W lagach FTP nic nie widzę żeby coś było wgrywane, w logach logowań na danych userów po FTP również nic nie ma, a tym bardziej na root'a. Może mi ktoś podpowiedzieć od czego zacząć i gdzie szukać żeby wyłapać jakim cudem plik znalazł się na serwerze i w jaki sposób został wgrany ? Bo nawet nie wiem gdzie mam już szukać. Zawartość pliku:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:08 |