Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> baza - problem z przyrostem i wydajnością
golytm

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Posiadam następujący problem.
Jedna z tabel w mojej bazie danych posiadająca 21 kolumn przechowuje dane statystyczne. Na chwilę obecną posiada około 30 000 rekordów. Wyszukiwanie w tejże tabeli następuje głównie względem kolumny 'domain' (łączna liczba różnych 'domain' to 42 i co jakichś czas się zwiększa). Średni przyrost bazy to około 3000 rekordów miesięcznie - przyrost wykazuje tendencje rosnącą.
Oczywiście pojawił się problem wydajności bazy i czasu otrzymywania wyników z zapytań.
W związku z powyższym zabieram się za optymalizację mechanizmów obsługi tej bazy. Stąd moja prośba o Wasze opinie, propozycje. Zastanawiam się nad następującymi rozwiązaniami:

1. Tabela przechowuje rekordy tylko z ostatnich 3 miesięcy (mniej więcej tyle muszę mieć "od ręki" dostępne z zapytania do bazy), wszystkie starsze rekordy zrzucane byłyby do archiwum. Jakie to archiwum? pliki xml? Do danych z archiwum też muszę mieć dostęp, choć zakłam, że dane z niego nie będą potrzebne dość często.

2. Każda z 'domain' posiada oddzielną przypisaną tabelę ze statystykami. Liczba tabel zwiększała by się zatem z czasem (jak pisałem wcześniej ilość 'domain' także rośnie)

3. Rezygnacja z tabeli na rzecz przechowywania danych w plikach np xml i parsowania ich w trakcie zapytań (najmniej odpowiadająca mi opcja)

Jakie jest Wasze zdanie? Co proponujecie ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Wojtek
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 03:58