![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam problem z decyzją, czy zastosować kompozycję czy dziedziczenie.
Stan aktualny: MatchInterface (interface) Match (class, implementuje MatchInterface) Chciałbym stworzyć nowy rodzaj Matcha (dopasowania), który zyskuje nową metodę "getName()" oraz argument konstruktora względem klasy Match. W tym celu dodałem nowy interface oraz klasę: NamedMatchInterface (interface dziedziczący po MatchInterface dodający nową metodą getNamed()) NamedMatch (class, implementuje NamedMatchInterface) Proszę nie zwracać uwagi na na nazewnictwo, jest to PSR ale nie wykluczone, że zmienię tę konwencję, bo mi trochę nie odpowiada. Moje pytanie brzmi: klasa "NamedMatch" powinna dziedziczyć po klasie "Match" i dodawać nową metodę oraz nadpisać konstruktor, czy jednak zastosować kompozycję? Z punktu widzenia testów jednostkowych oraz możliwości rozwoju skłaniam się do kompozycji, jednak chciałbym poznać Wasze zdanie. Edit: Niby to powinna być kompozycja, bo dochodzi nowa metoda, jednak 4 inne metody są identyczne jak w klasie Match i w przypadku zastosowania kompozycji będą po prostu proxowane do klasy Match. Ten post edytował lukaskolista 4.12.2016, 14:24:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:37 |