![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak większość od zarania dziejów zacząłem od PHP i równolegle przy jednoosobowych projektach wymuszone zostało też na mnie nauka frontendowych technologii (css, jquery itp.).
Patrząc na oferty, bywając na jakichś konferencjach widać wyraźnie przesunięcie w stronę frontendu. Frontendowiec kiedyś dla mnie był kimś kto kroił szablon i zrobił mi formularze i na tym koniec. A jak jest teraz? Jak oglądam wynalazki takie jak Angular co to widzę? Bindowanie, layouty, routing - takie pojęcia od razu na myśl mi przynoszą jakieś komponenty z moich frameworków PHP, tu wygląda jakby co raz więcej logiki biznesowej zostało przenoszony bliżej przeglądarki. Jaka jest dzisiaj rola backendowca? Pytanie zwłaszcza do osób pracujących w firmach. Pisanie API dla frontu? Wydaje mi się, że i tak dużo musi zostać po stronie backendu - cała logika obliczeń, bazy danych, walidacja? Jak wygląda kod PHP? Czy to w ogóle jest kod PHP czy inny język? Tak troszkę abstrahując od powyższego - czy warto się uczyć mi takiego Angulara gdy cały projekt robię sam? Jaki jest próg wejścia bo na pewno nie można tego traktować jak kolejne jQuery? Czy w Anguarze stosuje się normalne templatki (boostrap, gotowe szablony) czy muszą one być jakoś dostosowane pod jego użycie? Ten post edytował markonix 15.09.2016, 23:54:32 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:14 |