Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Formularz wyszukujący i zmieniający tekst w pliku, Formularz wyszukujący i zmieniający tekst w pliku
someone007
post 14.09.2016, 22:50:53
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć
na wstępie zaznaczę tylko, że szukałem tego rozwiązania zanim zapytałem tutaj. Proszę o przeczytanie

mam problem ponieważ jestem grafikiem, a do swojej pracy potrzebuję wiedzy programistycznej.
Otóż stworzyłem animację zawierającą tekst w html5 (przy pomocy Adobe Animate).
Nie pytajcie czemu, ale potrzebuję w łatwy sposób móc zmienić tekst w tej animacji. Podmieniać tekst będzie osoba, która jest kompletnym laikiem i edytując plik ręcznie z pewnością coś zepsuje.
Dlatego potrzebuję formularza który:
1. poszuka w danym pliku określoną frazę pomiędzy resztą kodu
2. w tej frazie zmieni tekst na ten wprowadzony w polu input formularza

czyli np. treść tego pliku wygląda tak

jakiś kod coś tam coś tam
textdozmiany="jakis tekst"
skrypt znajduje ten tekst i podmienia na ten wprowadzony w formularzu, ale zachowuje resztę kodu
czyli: textdozmiany="podmieniony tekst"

teraz trudność, bo wyrażeń textdozmiany może być więcej niż jedno, dlatego wprowadziłem do pliku komentarze.
Skrypt powinien badać więc warunek

jeśli znalazł wyrażenie "komentarz1" i następnie znalazł textdozmiany to zamienił tekst na wprowadzony w 1 polu formularza
jeśli znalazł komentarz2 to poszukał pierwszy za nim texdozmiany i podmienił tekst na ten wpisany w drugim polu formularza.

Czytałem o operacjach na plikach,
ale przerasta mnie tego typu edycja i połączenie jeszcze tego z formularzem.
Gdyby ktoś był łaskaw podsunąć jakiś kawałek kodu żebym miał jakiś punkt zaczepienia, byłbym wdzięczny.

z góry dzięki
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.07.2025 - 11:05