![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 303 Pomógł: 1 Dołączył: 24.09.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
WWitam siedze juz nad problem jakis czas ale nei moge wpasc na rozwiazanie takze zglaszam sie do ekspertow moze ktos cos podpwie, a wtedy zawsze latwiek i czlowiek nagle jakies oswiecenei dostaje.
Do rzeczy... Zalozmy ze mam tabele PRODUKTY w niej sa trzymane pordukty ktore beda sie skladac na jakas tam potrawe PRZYKLADOWA STRUKTURA id|name|...|calories|bialka|weglowodany|tluszcze...|... druga tabela to SKLADNIKI polaczenie na zasadzie skladnik|potrawa trzecia POTRAWA zawiera komplet Pytanie brzmi jak wyliczac ile dana potrawa ma kalori przy takiej strukturze? Czy baza tak powinna wygladac? Zalozmy ze w potrawach kazda potrawa jest na 100gramow bo to chyab ulatwienie np. Kurczak 100g 142 kalc Ananas 100g 12kal Dodajemy potrawe i teraz nagle dodajemy 10dag ananas ->? Sztukat kurczak ->? Jak takie cos obliczac ? Rozumiem zamienic na gramy i porownac. Tylko jak? Idzmy dalej... 3dag to 30gram czylli ----? jak policzyc kalorycznosc dla przykladowego ananasa? Porowanac /pomozyc czy jak? w przypadku 100 g wydawalo mi sie caly czas iz trzeba mnozyc przez ilosc by cos wyliczyc. Bede wdzieczny za pomoc, pomimo ze to bardziej teoria niz samo kodowanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 01:21 |