![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
pewnie część osób ma tu już dzieci i przerabiało temat nauki programowania. W przypadku starszych dzieciaków +5 lat nie ma kłopotu, bo jest sporo różnych aplikacji typu scratch, ale czy ktoś z was przerabiał temat z młodszymi dziećmi, które nie liczą zbyt dobrze i nie potrafią pisać etc.? Moja córka właśnie skończyła 4 lata i scratch JR (choć o dziwo już coś tam kombinuje z moją pomocą) to jeszcze dla niej zbyt wiele, ale trafiłem np. na bardzo fajną aplikację LightBot JR, gdzie robi się sekwencje kolejnych kroków robota (chodzenie, obroty, podskoki itp) aby doszedł do określonego pola i je "zapalił". Nie powiem, że się nie zdziwiłem, bo okazało się, że po 2-3 uruchomieniach mała już całkiem nieźle załapała sekwencje i w pamięci układa po 5-10 ruchów do przodu bez "podglądania". Co najważniejsze bardzo jej się spodobało i sama się dopomina, a z mojej perspektywy to lepiej spędzony czas niż np. oglądanie bajek. Chciałem temat pociągnąć, ale w sieci mało na temat "programowani" w tak młodym wieku. Zaznaczę nie chodzi mi tylko o wersje komputerowe/tabletowe - wiem, że w niektórych programach edukacyjnych do nauki programowania w przedszkolach wykorzystuje się różnego rodzaju plansze, klocki itp. Ale o ile można znaleźć trochę informacji o tym, że takie metody są, filmików z zajęć etc, to nie mogę jakoś trafić na opis programu nauki. Najlepsze na co trafiłem to kodable.com, ale nie ma tam zbyt wielu scenariuszy do zabaw. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:05 |