![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 1 Dołączył: 16.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam sobie taki problem. Otóż potrzebuję rozwiązania, które pozwoli mi na wcielenie elementów jednej tablicy do drugiej. Chodzi o zredukowanie ilości zapytań do bazy danych oraz pętel. Postaram się przedstawić problem najprościej jak mogę - na przykładzie np. newsów i komentarzy do nich. Pobieram z bazy wszystkie newsy i otrzymuję ich identyfikatory i rzecz jasna jakąś tam treść. Następnie pobieram z bazy komentarze do newsów i otrzymuję ich identyfikator główny oraz identyfikator odnoszący się do newsa. I teraz: wykonałem 2 zapytania do bazy posiadam 2 listy: jedną z newsami a drugą z komentarzami. Np.: A chciałbym połączyć to tak, aby wyglądało to w ten sposób:
Zaiste można pobrać newsy a potem w pętli pobierać do nich komentarze ale rozwiązanie to nie jest zbyt optymalne. Można także w pętli odtworzyć tablicę z newsami i potem przeszukiwać za każdym razem tablicę z komentarzami, coś w tym rodzaju:
Ale to rozwiązanie nie wydaje mi się też zbyt optymalne. Wydaje mi się, że próbuję wynajdywać koło na nowo. Istnieje na to jakiś prosty sposób? Jakaś gotowa funkcja tablicy? Coś w rodzaju połączenia obu tablic przy pomocy klucza, który wiązałby obie tablice w jakiś sposób. Najlepiej, jakby dało się to załatwić już na poziomie pobierania danych z bazy. Ten post edytował Mephis 5.02.2016, 15:08:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 21:01 |