![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem tu nowy zdaje sobie sprwę że moje pytanie może być banalne, ale dla mnie nie jest. Mam prostą bazę danych stworzoną SQl-em: CREATE DATABASE baza_filmow; CREATE TABLE filmy ( ID INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, PRIMARY KEY (ID), tytul VARCHAR(35), rezyser VARCHAR(35), czas INT); INSERT INTO filmy VALUES (NULL, "Pan Tadeusz","A.Wajda",207); INSERT INTO filmy VALUES (NULL, "Matrix","A.Wachowski", 196); INSERT INTO filmy VALUES (NULL, "Shrek", "A.Adamson", 150); mam też dodanego użytkownika klient z pełnymi prawami do baza_filmow ,chcę dopisać jeden rekord do bazy za pomocą poniższego kodu PHP: <?php $do_bazy = mysql_connect('localhost','klient','fanfilmow'); if(! $do_bazy) { exit ("Bład połaczenia z serwerem MySQL."); } if (!mysql_select_db('baza_filmow')) { mysql_close(); exit ("Błąd podczas wyboru bazy baza_filmow'); } $dodaj = INSERT INTO filmy VALUES (NULL, 'Ziemia obiecana','A.Wajda',190); if(!$zapytanie = mysql_query($dodaj)) { mysql_close(); exit('Błąd w zapytaniu'); } $ile = mysql_affected_rows(); echo 'Liczba dodanych rekordów do tabeli filmy wynosi:' $ile<br/>; mysql_close(); ?> Wywala mi błąd: Parse error: syntax error, unexpected end of file in C:\xampp\htdocs\listing_H_7_120_a.php on line 35 próbowałem już wszysytkiego (tak mi się przynajmniej wydaje) i ręce mi opadły I druga rzecz próbowałem zrobić to innym sposobem wykorzystując metodę POST man dwa pliki z których jeden przekazuje dane do drugiego a ten ma wpisać je do bazy formularz - form_film.php poniżej: <! DOCTYPE HTML> <html> <head> <title> Dodawanie filmu</title> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=UTF-8"> </head> <body> <form action="http://localhost/dodaj_film.php" method="post"> <p><b><font size="4"><b>Dodawanie filmu:</font></b></p> Tytuł:</br> <input type="text" name="tytul" value="" size="30"><br> Reżyser:</br> <input type="text" name="rezyser" value="" size="30"<br> Czas:</br> <input type="text" name="czas" value="" size="30"<br> <p><input type="submit" value="Wyślij" name=wyslij"> <input type="reset" value="Wyczyść" name="zeruj"></p> </form> </body> </html> do tego drugi skrypt - dodaj_film.php <?php $do_bazy = mysql_connect('localhost','klient','fanfilmow'); if(! $do_bazy) { exit ("Błąd połaczenia z serwerem MySQL."); } if (!mysql_select_db('baza_filmow')) { mysql_close(); exit ("Błąd podczas wyboru bazy baza_filmow'); } $dodaj = INSERT INTO filmy VALUES(NULL, '$_POST['tytul']','$_POST['rezyser']','$_POST['czas']'); $zapytanie=mysql_query($dodaj); if(!$zapytanie == true) { echo "Nowy klient został dodany do bazy."; } else { echo "Nowy klient nie został dodany do bazy."; } mysql_close(); ?> tutaj uzyskuje błąd: Parse error: syntax error, unexpected '' (T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE), expecting identifier (T_STRING) or variable (T_VARIABLE) or number (T_NUM_STRING) in C:\xampp\htdocs\dodaj_film.php on line 19 Bardzo proszę o pomoc VitStwosz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 19:38 |