![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym zaprezentować i poddać Waszej ocenie moduł ułatwiający oprogramowanie warstwy prezentacji (widoku) w modelu MVC.
W odróżnieniu od tego jak to standardowo bywa w różnych frameworkach PHP, tutaj widok nie jest "gołym" szablonem, nakładki typu smarty czy twig też nie mają z moim pomysłem nic wspólnego. Główna idea opiera się na potraktowaniu warstwy widoku jako kodu w pełni obiektowego, a więc korzystającego ze wszystkich korzyści z niego płynących, takich jak dziedziczenie, enkapsulacja itp. Cała koncepcja opiera się na obiektach, które nazwałem komponentami. Chodzi tu po prostu o pewne odrębne elementy interfejsu - "komponenty" wizualne, rozumiane zupełnie dowolnie, jak np. menu, okno logowania, komentarze, galeria zdjęć czy cokolwiek innego widocznego na ekranie. Każdy z takich komponentów może składać się z zagnieżdżonych innych komponentów, a na samym "dole" znajdują się gotowe komponenty będące zwykłymi tagami HTML (lub w wyjątkowych przypadkach mogą to być też klasyczne szablony). Dzięki takiemu podejściu, budowanie elementów interfejsu jest prostsze, nie prowadzi do duplikowania kodu, no i kod nie wygląda jak oparty na include z PHP 4.x ;] Moduł powstał przy tworzeniu aplikacji zbudowanej na frameworku kohana, ale bez większych akrobacji można go dopasować do własnych zastosowań. Link do źródeł: https://github.com/SlawomirOlchawa/components Ciekawy jestem Waszych opinii odnośnie takiego rozwiązania, odnośnie samego kodu również. Przy okazji, jeśli ktoś spotkał się z podobnym podejściem w jakimś z frameworków to chętnie dowiem się więcej na ten temat. Dla lepszego zrozumienia, przykładowe fragmenty kodu: Widok:
Kontroler:
Ten post edytował slawooo 5.11.2015, 02:08:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 05:11 |