![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.08.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
przychodzę do Was z moim problemem. Otóż mam jako zadanie domowe napisać (bez użycia gotowych rozwiązań, Lightboxów, JQuery i bibliotek JS z Internetu) Slider, Slideshow zdjęć okazów motyli do mojej strony internetowej. Jest w sieci sporo rozwiązań ale żadno nie do końca odpowiada temu, co jest wymagane i zwykle ma jakiś plugin lub działa dzięki pomocy w.w. dodatków. Sama coś napisałam, jednak jeszcze nie do końca działa to jak powinno. Otóż ten Slider: - powinien prezentować zdjęcia okazów z odpowiadającym podpisem - powinien przy odswieżeniu lub pierwszym wejściu powinien wyświetlić się przypadkowo wylosowany okaz (tego jeszcze nie mam – tu zapewne trzeba pracować z Math.random) - powinien zawierać przycisk do sterowania – dalej i wstecz - powinien mieć wyłączony przycisk dalej przy zdjęciu ostatnim oraz wyłączony przycisk wstecz przy pierwszym (prawie działa, chociaż w moim Sliderze tak jakby nie było końca i po ostatnim zdjęciu pokazuje się pierwsze a powinno się zatrzymać) - powinien „lecieć” dalej ze slajdami, jeśli użytkownik nie użyje żadnego z dwóch przycisków przez 3 sekundy (takie automatyczne przewracanie slajdów). Jeśli zaś użyje przycisku – logicznie automatyczne przełączanie powinno być zdeaktywowane. Da się zrobić coś takiego przy pomocy tylko JS i HTML , bez żadnych dodatków? Mój kod prezentuje się tak: HTML
i JS
Nie wiem czy jest prawidłowy w samym pomyśle, ale jeśli trzeba zacząć na nowo zupełnie inaczej to zrobię tak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi, rozwiązania i porady (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam Karamelek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 16:08 |