Witam, mam poniższy kod, który odbiera dane z formularza, sprawdza czy w tabeli istnieje dany "id", jeżeli tak to atkualizuje dane w bazie pod danym "id". Jeśli nie ma takiego "id", to pojawia się informacja że dany "id" nie istnieje w bazie.. Czy ktoś może mi pomóc jak ten kod przerobić z 'mysql' na 'pdo'?
<?php
$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
$akcja = $_GET['akcja'];
if ($akcja == wykonaj)
{
include ("polaczenie.php");
{
$bbb = substr($_POST['bbb'],0
,320
); $ccc = substr($_POST['ccc'],0
,32
); $ddd = substr($_POST['ddd'],0
,5000
);
if (mysql_query("SELECT * FROM `tabela` WHERE id='$id'")) {mysql_query("UPDATE `tabela` SET aaa='$aaa', bbb='$bbb', ccc='$ccc', ddd='$ddd', dodano='$dodano', y='$y', m='$m', d='$d' WHERE id='$id'") or
die("Nie mogłem Cie zarejestrować!"); echo '<br><span style="color: green; font-weight: bold; font-size: 30px;">zaktualizowano</span><br>';}
}
else
{
echo 'Rekord o podanym id nie istnieje, sprawdź nr i <a href="administracja.php">spróbuj ponownie<a/>'; }
}
?>
Moje próby:
<?php
$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
$akcja = $_GET['akcja'];
if ($akcja == wykonaj)
{
$pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=base', 'root', 'password');
if(mysql_num_rows($pdo->query("SELECT id FROM tabela WHERE id='$id'"))>0
) {
$bbb = substr($_POST['bbb'],0
,320
); $ccc = substr($_POST['ccc'],0
,32
); $ddd = substr($_POST['ddd'],0
,5000
);
if ($pdo->query("SELECT * FROM `tabela` WHERE id='$id'"))
{$pdo->query("UPDATE `tabela` SET aaa='$aaa', bbb='$bbb', ccc='$ccc', ddd='$ddd', dodano='$dodano', y='$y', m='$m', d='$d' WHERE id='$id'") or
die("Nie mogłem Cie zarejestrować!"); echo '<br><span style="color: green; font-weight: bold; font-size: 30px;">zaktualizowano</span><br>';}
}
else
{
echo 'Rekord o podanym id nie istnieje, sprawdź nr i <a href="administracja.php">spróbuj ponownie<a/>'; }
}
?>
Konkretnie nie mam pojęcia jak to zamienić, żeby zadziałało:
if(mysql_num_rows($pdo->query("SELECT id FROM tabela WHERE id='$id'"))>0)
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.